Reser.se » Resmål » Europa » Malta » Kommunikationer

Kommunikationer

Malta är en utvecklad nation som har många kommunikationsmöjligheter. Den mest utvecklade och historiskt sett viktigaste är sjöfarten. Hamnen i Valletta är än i dag viktig och gästas frekvent av kryssningsfartyg från när och fjärran. Färjetrafik går även från huvudön Malta till de andra större öarna, som Gozo. Färjetrafik avgår även dagligen till den närliggande Italienska ön Sicilien och förbindelser finns även för den som vill besöka Afrika, nämligen till Tunisien.
 
Något som Malta saknar är järnväg. Detta kompenseras med ett väl utbyggt bilnät och man märker snart att många i befolkningen använder bil.
 
Det vanligaste sättet att färdas till Malta är genom flyg. Huvudstaden Valletta har en internationell flygplats och landet har till och med ett eget nationellt flygbolag, Air Malta. De flesta flygförbindelser sker med Storbritannien då britterna står för nästan hälften av besökarna.
 
Något som många turister gärna gör på Malta är att ta bussen. Bussarna är en kvarleva från tiden som brittisk koloni och är karakteristiska 50-tals bussar.
 
För den som inte vill använda någon slags färdkost går det bra att vandra, särskilt med tanke på att Malta är en av världens minsta länder. För den som är sugen på en cykeltur är ön Gozo dit du ska. Här finns det många cykelvägar och även mountainbike stigar för den äventyrslystne.
 
En annan aspekt av kommunikationen är språket. Något som underlättar för många turister är att det officiella språket på ön är engelska och alla talar det väl.