Resmćl » Europa » Malta » Valletta

Valletta

Huvudstaden i Malta heter Valletta. Staden som har cirka 6 000 invĂ„nare ligger pĂ„ huvudön Maltas nordkust. Huvudstaden har en av vĂ€rldens djupaste och största hamnar kallad ”Grand Harbour” och har under en lĂ„ng tid fungerat som Maltas handelsnav. Om detta inte var vĂ€gen man anlĂ€nde ifrĂ„n, mĂ„nga turister anlĂ€nder med fĂ€rjetrafik eller kryssningsfartyg, Ă€r detta Ă€r en bra plats att besöka och börja sin Malta upplevelse pĂ„.
 
Vallettas historia gÄr tillbaka till 1500-talet dÄ den byggdes av malteserriddarna för att förbÀttra försvaret mot angripande turkar. Namnet pÄ huvudstaden kommer ifrÄn dÄtidens stormÀstare ur malteserorden, Jean de la Valette. PÄ den relativt korta tiden som Valletta funnit finns det mycket av intresse.
 
Staden Ă€r byggd pĂ„ en landtunga som strĂ€cker sig ut och bildar en naturlig hamn. PĂ„ tungspetsen ligger fortet St Elmo. AnmĂ€rkningsvĂ€rt Ă€r att Valletta Ă€r Europas minsta huvudstad och att denna Ă€r anpassad för riddare, eller som dem sĂ€ger ”byggd av gentlemĂ€n, för gentlemĂ€n”. MĂ„nga gator Ă€r branta för att försvĂ„ra en attack, men stadsplaneringen skiljer sig frĂ„n mĂ„nga andra stĂ€der pĂ„ Malta. Till skillnad frĂ„n tidigare anlagda stĂ€der, som man mĂ€rker har ett mer oregelbundet vĂ€gnĂ€t har Valletta ett vĂ€ldigt rutat nĂ€t med breda och stora gator. Allt för att förenkla för sina riddare och försvĂ„ra för fienden.
 
Staden har sĂ„ pass mycket historia att hela Valletta Ă€r uppsatt pĂ„ UNESCO: s vĂ€rldsarvslista. Den mest berömda sevĂ€rdheten i staden Ă€r St Johns Co-Cathedral som var riddarnas kyrka. HĂ€r hĂ€nger mĂ„lningen ”Johannes Döparens Halshuggning” ritad av Carvaggio. Operahuset var ett annat monument som var vĂ€ldigt populĂ€rt, men blev tyvĂ€rr bombat av nazisterna under andra vĂ€rldskriget. Andra platser av intresse Ă€r nationalmuseet med historia frĂ„n stenĂ„lder, Napoleon, Hannibal, Paulus och Lord Nelson. Inte att missa Ă€r Ă€ven konstmuseet med mĂ„nga kĂ€nda konstnĂ€rers verk. Med allt detta som bakgrund förstĂ„r man det allt ökade intresset för inflyttning till staden.
Hotell

Sök Hotell i Valletta

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Valletta just nu.

Karta över Valletta

Bilder frćn Valletta

Alla bilder frćn Valletta

Charter till Valletta

Resebyrćer som säljer paketresor & charter till Valletta.

Vädret i Valletta

0 °C