Resmål » Europa » Grekland » Samariaravinen

Samariaravinen

Kreta är en av Greklands största öar och har en mängd utflykter att locka med. En som många turister tar sig an är Samariaravinen. Platsen är Europas längsta ravin och erbjuder ett flertal olika vandringar med varierad svårighetsgrad. Den längsta vägen möjlig är 18 kilometer men det finns kortare vägar eller genvägar för nybörjare, de som inte är intresserade av hela sträckan. Turister lockas hit för att det är en oförglömlig upplevelse med makalös natur. Värt att notera för intresserade är att vandringen kantas av småstenar längst vägen varpå bra vandringsskor är ett måste.
 
Området är en nationalpark och hyser skyddade djur och växter. Att även ta med sig vattenflaskor för att ständigt dricka och kontinuerligt fylla på längst vägen är en bra idé. Området är väldigt torrt men det finns platser att fylla på vattenförråden. Det blir väldigt varmt kring perioden de flesta turister går, sommaren, och temperaturen kan närma sig 40 grader Celsius.
 
Hur lång tid vandringen tar beror på tempot och om man väljer den korta vägen i söder eller den längre i norra Samariaravinen. Men räkna med i alla fall 4 timmar och i vissa fall mer än 6 timmars vandring. Många tar det dock väldigt lugnt och belönar sig med ett härligt dopp i havet när man nått Agia Roumeli.
 
Vandringen tar dig från över 1000 meter över havet och hela vägen ned till kusten. På vägen kan du se lämningar av tidigare små byar som fick flytta efter att området blivit nationalpark. Vyerna från stigen är väldigt vackra och en av de största anledningarna till att turister fortsätter att komma. Att vandra längst Samariaravinen är helt klart en svettig upplevelse som många väljer att göra och definitivt gör att det känns bättre när man sedan ligger på en solstol med en kall öl i handen.