Reser.se » Resmål » Europa » Grekland » Historia

Historia

Grekland har ett makalöst förflutet och flera av världens första civilisationer fanns i dagens Grekland. Flera internationella ord och uttryck är hämtade från Grekland som bevis för den forna storhetstiden. Bland annat orden vin och taxi men även vetenskapens pi och omega. Greklands historia tar oss tillbaka flera tusen år och många ser Grekland som navet i den västerländska civilisationens begynnelse. De antika grekerna lyckades stå emot alla världens stormakter som perserna och romarna. Den grekiska kulturen påverkade även den romerska till stor del och spreds över världen.
 
I och med att landets historia sträcker sig så långt tillbaka i tiden så gör även landets kulturarv det. Bland annat har de olympiska spelen sitt ursprung i det antika Grekland. I antikens Grekland fanns de lärda filosoferna och de duktigaste vetenskapsmännen, här fanns byggnadsingenjörer som konstruerade makalösa byggnader. Detta har gjort Grekland till ett av de viktigaste länderna för arkeologiska fynd. Här hittas saker från förhistorisk tid, antiken och fram till idag.
 
En av de mest kända sevärdheterna i Grekland har vi landets historia att tacka för, Akropolis. Det är ruinerna från Parthenontemplet och gudarnas stad som är 2 400 år gammal. År 510 före Kristus spådde oraklet i Delfi att Akropolis skulle bli gudarnas stad. Därefter påbörjades byggandet av templen, som man alltså kan se ruinerna av än idag. Och i Grekland finns det fullt av minnen från antiken och medeltiden i gamla byggnader och ruiner. Bland annat vimlar det av vackra gamla kyrkor och basilikor. Och innan kyrkornas tid dyrkades den grekiska mytologins gudar vilka även de satt sina spår i landet. Överallt finns minnen från dessa tider och de gamla gudarna finns avbildade på många platser i landet.
 
Grekland har även ett rikt kulturarv av konst och litteratur och inte att förglömma politik. Grekland anses av många vara världen första demokrati. Demokrati är även ett grekiskt ord som betyder folkstyre.