Reser.se » Resmćl » Europa » Grekland » Historia

Historia

Grekland har ett makalöst förflutet och flera av vÀrldens första civilisationer fanns i dagens Grekland. Flera internationella ord och uttryck Àr hÀmtade frÄn Grekland som bevis för den forna storhetstiden. Bland annat orden vin och taxi men Àven vetenskapens pi och omega. Greklands historia tar oss tillbaka flera tusen Är och mÄnga ser Grekland som navet i den vÀsterlÀndska civilisationens begynnelse. De antika grekerna lyckades stÄ emot alla vÀrldens stormakter som perserna och romarna. Den grekiska kulturen pÄverkade Àven den romerska till stor del och spreds över vÀrlden.
 
I och med att landets historia strÀcker sig sÄ lÄngt tillbaka i tiden sÄ gör Àven landets kulturarv det. Bland annat har de olympiska spelen sitt ursprung i det antika Grekland. I antikens Grekland fanns de lÀrda filosoferna och de duktigaste vetenskapsmÀnnen, hÀr fanns byggnadsingenjörer som konstruerade makalösa byggnader. Detta har gjort Grekland till ett av de viktigaste lÀnderna för arkeologiska fynd. HÀr hittas saker frÄn förhistorisk tid, antiken och fram till idag.
 
En av de mest kĂ€nda sevĂ€rdheterna i Grekland har vi landets historia att tacka för, Akropolis. Det Ă€r ruinerna frĂ„n Parthenontemplet och gudarnas stad som Ă€r 2 400 Ă„r gammal. År 510 före Kristus spĂ„dde oraklet i Delfi att Akropolis skulle bli gudarnas stad. DĂ€refter pĂ„börjades byggandet av templen, som man alltsĂ„ kan se ruinerna av Ă€n idag. Och i Grekland finns det fullt av minnen frĂ„n antiken och medeltiden i gamla byggnader och ruiner. Bland annat vimlar det av vackra gamla kyrkor och basilikor. Och innan kyrkornas tid dyrkades den grekiska mytologins gudar vilka Ă€ven de satt sina spĂ„r i landet. Överallt finns minnen frĂ„n dessa tider och de gamla gudarna finns avbildade pĂ„ mĂ„nga platser i landet.
 
Grekland har Àven ett rikt kulturarv av konst och litteratur och inte att förglömma politik. Grekland anses av mÄnga vara vÀrlden första demokrati. Demokrati Àr Àven ett grekiskt ord som betyder folkstyre.