Resmål » Europa » Grekland » Dionysosteatern

Dionysosteatern

Dionysosteatern är en teater som byggdes av sten runt 300 år före Kristus. Teatern ligger vid sydsidan av Akropolis vid dess fot i Aten och ersatte en träteater som förstördes runt 500 år före Kristus.
 
Teatern, eller ruinerna av den, visar vad som finns kvar av en halvcirkelformad scen och en omslutande läktare. På de främre raderna har stenstolarna arm- och ryggstöd och påminner om fåtöljer. I dem satt antikens mäktiga och tjusiga greker och njöt av tragedierna och dramerna som utspelades på scenen. De övriga åhörarna satt på enkla stenbänkar längs sluttningen.
 
Dionysosteatern är Greklands mest kända stenteater och namnet kommer från just Dionysos som var den grekiska mytologins guide till vin och nöje. Varje år arrangerades ett festligt spel honom till ära och det fanns plats för runt 15 000 åhörare vid teatern. På grund av att teatern är byggd i en sluttning så behölls ljudet inom sluttningen och det fanns goda möjligheter för de flesta att höra vad som sades. Dionysosteatern är en så kallad amfiteater.
 
Vid Dionysosteatern föddes det grekiska dramat och det var här de klassiska tragedierna av Aischylos, Sophokles och Euripides utspelades för första gången.
 
Dionysosteatern är en fantastisk byggnad som är förhållandevis välbevarad. Det är en magisk upplevelse att besöka platsen som verkligen andas antiken. Varje år besöker tusentals turister platsen.