Resmćl » Europa » Grekland » Dionysosteatern

Dionysosteatern

Dionysosteatern Àr en teater som byggdes av sten runt 300 Är före Kristus. Teatern ligger vid sydsidan av Akropolis vid dess fot i Aten och ersatte en trÀteater som förstördes runt 500 Är före Kristus.
 
Teatern, eller ruinerna av den, visar vad som finns kvar av en halvcirkelformad scen och en omslutande lÀktare. PÄ de frÀmre raderna har stenstolarna arm- och ryggstöd och pÄminner om fÄtöljer. I dem satt antikens mÀktiga och tjusiga greker och njöt av tragedierna och dramerna som utspelades pÄ scenen. De övriga Ähörarna satt pÄ enkla stenbÀnkar lÀngs sluttningen.
 
Dionysosteatern Àr Greklands mest kÀnda stenteater och namnet kommer frÄn just Dionysos som var den grekiska mytologins guide till vin och nöje. Varje Är arrangerades ett festligt spel honom till Àra och det fanns plats för runt 15 000 Ähörare vid teatern. PÄ grund av att teatern Àr byggd i en sluttning sÄ behölls ljudet inom sluttningen och det fanns goda möjligheter för de flesta att höra vad som sades. Dionysosteatern Àr en sÄ kallad amfiteater.
 
Vid Dionysosteatern föddes det grekiska dramat och det var hÀr de klassiska tragedierna av Aischylos, Sophokles och Euripides utspelades för första gÄngen.
 
Dionysosteatern Àr en fantastisk byggnad som Àr förhÄllandevis vÀlbevarad. Det Àr en magisk upplevelse att besöka platsen som verkligen andas antiken. Varje Är besöker tusentals turister platsen.