Resml » Afrika » Egypten » Sinaiberget

Sinaiberget

Sinaiberget är ett välkänt och välbesökt utflyktsmål. Berget var enligt historien platsen där Moses mottog Guds tio budord. Även platserna där Moses brinnande buske och Mose brunn skall ha funnits är i bergsområdet. Dessa platser är viktiga religiösa symboler inom både judendomens och kristendomens historia.
 
För att ta sig till foten av berget får man ta sig ner längs Helige Moses väg. På vandringen ner ser du den naturliga amfiteatern där de 70 vise männen väntade medan Gud talade till Moses. Väl nere ligger det legendariska Katarinaklostret som byggdes år 527 på platsen där Moses skall ha sett den brinnande busken. Vägen som även kallas Sikket Saydana Mousa-leden är brant och har därför fått 3 700 trappsteg inhuggna i berget för att underlätta.
 
Sinaiberget ligger nära Sharm el-Sheikh och är 2285 meter över havet. Det finns många utflykter hit och vandringarna uppför berget passar de flesta. Vill du inte fresta fötterna finns möjlighet till att rida på åsna nästan ända upp. Ofta börjar turen hit mitt i natten för att kunna se den vackra soluppgången ända högst upp på toppen av berget. Här får sceneriet en att inse att turen är väl värd att göra, även om du inte är väldigt intresserad av den bibliska historien.
 
Uppe på toppen av Sinaiberget finner man förutom en liten moské och en grotta, även ett litet kapell från år 1934 som byggts ovanpå lämningar från 400-talet.