Mat & Dryck
Det portugisiska köket har en mycket uppskattad mix av ingredienser. Influenser kommer dels geografiskt dĂ€r bland annat nĂ€rheten till Afrika gör sig pĂ„mind, och dels till havs i form av fisk och skaldjur. Att Portugal ocksĂ„ varit en stor kolonialmakt pĂ„verkar dess kök dĂ€r platser som FjĂ€rran Ăstern och Brasilien varit en stor bidragare. I matvĂ€g Ă€r en av portugisernas specialitet grillad kyckling, nĂ„got som kan upplevas bĂ„de i Portugal men Ă€ven gĂ„r att finna pĂ„ restauranger utomlands.I dryckesvĂ€g Ă€r Portugal Ă€r en av vĂ€rldens största vinproducenter och dĂ€r portvinet troligtvis Ă€r deras mest kĂ€nda form av vin. Det var britterna som uppfann portvinet, och denna process fick sin början nĂ€r vinet skulle fĂ€rdas frĂ„n Portugal till Storbritannien. Britterna var dĂ„ oroliga för konserveringen, varpĂ„ de lade de till lite sprit i vinflaskorna. Denna blandning kom att bli sĂ„ omtyckt att britterna behöll receptet, och portvinet Ă€r i dag eftertraktad runt om i vĂ€rlden. Fortfarande Ă€r Portugal den största producenten av portvin och britterna de största konsumenterna. Som mĂ„nga MedelhavslĂ€nder Ă€r frukosten en lĂ€tt form av mĂ„ltid och kallas âstĂ„endeâ. Middagen serveras ofta sent sett med svenska mĂ„tt, mellan klockan 8 och 9 pĂ„ kvĂ€llen. Den Ă€r, till skillnad frĂ„n frukosten, en större mĂ„ltid och har ofta förrĂ€tt, huvudrĂ€tt och efterrĂ€tt.
Precis som fisket Àr en viktig del för mÄnga portugiser och ger influenser till vad som serveras sÄ Àr fortfarande en stor del av Portugal jordbruksomrÄden. Detta pÄverkar matkulturen i landet i form av att potatis, olika typer av grönsaker som tomater, citrusfrukter och spannmÄl förekommer.