Reser.se » Resmål » Europa » Portugal » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Det portugisiska köket har en mycket uppskattad mix av ingredienser. Influenser kommer dels geografiskt där bland annat närheten till Afrika gör sig påmind, och dels till havs i form av fisk och skaldjur. Att Portugal också varit en stor kolonialmakt påverkar dess kök där platser som Fjärran Östern och Brasilien varit en stor bidragare. I matväg är en av portugisernas specialitet grillad kyckling, något som kan upplevas både i Portugal men även går att finna på restauranger utomlands.
 
I dryckesväg är Portugal är en av världens största vinproducenter och där portvinet troligtvis är deras mest kända form av vin. Det var britterna som uppfann portvinet, och denna process fick sin början när vinet skulle färdas från Portugal till Storbritannien. Britterna var då oroliga för konserveringen, varpå de lade de till lite sprit i vinflaskorna. Denna blandning kom att bli så omtyckt att britterna behöll receptet, och portvinet är i dag eftertraktad runt om i världen. Fortfarande är Portugal den största producenten av portvin och britterna de största konsumenterna. Som många Medelhavsländer är frukosten en lätt form av måltid och kallas ”stående”. Middagen serveras ofta sent sett med svenska mått, mellan klockan 8 och 9 på kvällen. Den är, till skillnad från frukosten, en större måltid och har ofta förrätt, huvudrätt och efterrätt.
 
Precis som fisket är en viktig del för många portugiser och ger influenser till vad som serveras så är fortfarande en stor del av Portugal jordbruksområden. Detta påverkar matkulturen i landet i form av att potatis, olika typer av grönsaker som tomater, citrusfrukter och spannmål förekommer.