ResmŚl » Afrika » Egypten » Pyramiderna i Giza

Pyramiderna i Giza

Pyramiderna ligger i Giza som är Egyptens tredje största stad med nästan tre miljoner invånare.
 
De ligger tillsammans med den berömda sfinxen och flera mäktiga tempel på vad som kallas Gizaplatån. Byggnaderna ligger i öknen men precis utanför storstadsbebygglsen.
 
Gizaplatån är med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1979. Dessutom är pyramiderna i Giza, tillsammans med den kinesiska muren, några av de få mänskliga skapelser som funnits i över 2000 år. Pyramiderna är även det enda av de sju antika underverken som fortfarande finns kvar.
 
Pyramiderna är ett av de mäktigaste bevisen för Egypten som antik civilisation och ett bevis för den storhet Egypten hade, långt innan vikingarna fanns i norden. I Giza är de största och mest kända pyramiderna men det finns ytterligare 90 platser till i Egypten med pyramider.
 
Av Gizas pyramider är Keops den största och kanske mest berömda. Den är hela 146 meter hög, nästan lika hög som Kaknästornet i Stockholm. Keops pyramid är uppkallad efter kungen i Egyptens andra dynasti och kung Keops ligger även begravd i pyramiden. Keops pyramid själv består av runt två och en halv miljoner stenblock. Pyramid täcker en yta på drygt 5 300 kvadratmeter och sidornas vinkel är 51,5 grader. Runt Keopspyramiden står tre mindre pyramider och ett tempel, vilka utgör det så kallade Keopskomplexet.