Resmål » Europa » Turkiet » Turkiskt Bad

Turkiskt Bad

Turkiskt bad, eller hamam som det heter på turkiska, är en variant på ångbad och det liknar någon slags bastuupplevelse. Möjligheten till turkiskt bad finns i alla stora städer och i princip alla turistorter.
 
Turkiskt bad har lite av en rituell funktion för turkarna och det är ett trevligt sätt att umgås med andra människor. Nuförtiden är de flesta baden uppdelade så att det finns en manlig och en kvinnlig avdelning. Man har ett speciellt skynke på sig för att skyla sin kropp och går alltså inte omkring naken.
 
Det börjar med att man går in i ett medelvarmt rum för att värma upp innan man går in i själva kärnan, det hetaste rummet. Där är det runt 50 grader varmt och luftfuktigheten är hög. Huden är då uppmjukad och redo för en skrubbning. Efter skrubbningen följer ofta skumtvätt och massage, beroende på vad man valt för behandling. Allt som allt tar det lite mer än en timme.
 
Efter behandlingen har man len, mjuk och har en skimrande hud. På vissa ställen kan man då bada bubbelpool men möjligheten finns inte överallt.
 
Ett besök på ett turkiskt badhus brukar vanligen kosta runt 150 kronor men det blir ofta billigare om man gör det som en utflykt med någon arrangör. Man bör inte besöka ett turkiskt bad efter att man skaffat sig en solbränna då gammal hud försvinner. Framförallt ska man inte gå dit om man bränt sig. Med andra ord är det bästa att göra det tidigt på sin semester.