Resmål » Europa » Grekland » Knossos

Knossos

Knossos är ett av världens största arkeologiska fynd. Knossos är från grekisk bronsålder och ligger på Kreta. Platsen var ett religiöst och politiskt centrum för den minoiska kulturen och forskare tror att Knossos byggdes samtidigt som de egyptiska pyramiderna.
 
Knossos är dock aningen mystiskt. Här har arkelogerna hittat inskrifter med tecken som de inte känner igen och inte ens kan lista ut vilket språk det är. Knossos har inte heller någon försvarsmur vilket är lite förbryllande. Knossos koppling till mytologi är att kung Minos sades ha sitt palats där.
 
Staden återupptäcktes på slutet av 1800-talet. Det man upptäckte var en dittills helt okänd civilisation som hade levt lyxigt och på ett eget sätt. Bland annat hittade man antydan till akvarium för första gången i en antik civilisation. I det enorma palatset fanns det även kranar av terrakotta med rinnande vatten och till och med vattenklosetter. Kvinnorna hade klänningar med axelvaddar och smala midjor i dyra tyger. Knossos innehöll även en stor amfiteater. Många av de främsta arkeologiska fynden från Knossos förvaras numera på det Arkeologiska museet i Heraklion.
 
Knossos är förmodligen en av de mest intressanta arkeologiska platserna man kan besöka i dagens Grekland och i världen. Detta var en gång i tiden centrum för en av antikens mäktigaste civilisationer, och genom utgrävningar, mytologi och historia berättar platsen för oss historien om dess folk, minoerna, som även var kända som havets härskare.