Resmål » Europa » Grekland » Elafonissi

Elafonissi

En av Kretas absoluta sevärdheter är Elafonissi och är rankad som en av de bästa stränderna på ön. Elafonissi är ganska ödsligt beläget på ön Kretas sydvästra punkt, ungefär lika långt ifrån den blå lagunen som Samariaravinen. Det är närmare 8 mil från Chania och med bil tar sträckan runt 1,5 timme. Har du inte tillång till bil kan du ta dig med buss som kostar ca 10 €, går två gånger dagligen (under högtid) och tar cirka 2 timmar.
 
Varför då denna hysteri kring en ödslig strand? Stranden sträcker sig kilometerlång, sanden är finkornig och ljusrosa och havet kristallklart och turkosfärgat. Många besökare rankar stranden inte bara som Kretas bästa utan Greklands absolut bästa och till och med en av Europas finaste stränder. Vad som gör Elafonissi till en spektakulär plats är lagunen som bildas på grund av ön Elafonissi som ligger precis utanför den långa stranden och gör platsen långgrund och utmärkt för stora som små att ligga och skvalpa i.
 
Cirka 5 kilometer ifrån stranden ligger närmaste lilla by där du kan finna några tavernor och platser att övernatta om du vill göra din vistelse lite längre. Även bussarna stannar i denna by på vägen till/från stranden. Eftersom stranden rankas högt som en av landets och regionens bästa lockas många turister, men tack vare Elafonissis utformning blir inte känslan av att man flockas på stranden utan mer utspridd längst den långa kuststräckan.