Reser.se » Resmål » Asien » Thailand » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Det thailändska köket blandar och ger från hela smakpaletten – det är inte konstigt att Thailand har bland världens godaste maträtter. Maten här kan variera från det som kan fås från det lokala thaistället hemma i Sverige (fast mycket godare) till den finast möjliga gourmetmaten.
 
I Thailand, precis som många andra delar av Asien, är ris en självklar del av nästan vilken måltid som helst. En annan populär ingrediens är nudlar, speciellt risnudlar. I Thailand äter man oftast med gaffel och sked – håll skeden i höger hand och ät med den. Använd bara gaffeln till att lägga mat på skeden. Ätpinnar används i princip enbart till nudlar och nudelsoppa. I likhet med många västerländer (däribland Sverige) baseras thailändska sallader ofta på färska och råa grönsaker. Deras specialitet är att de lägger till fisksås, limejuice och chilifrukter. Resultatet blir otroligt goda och smakrika (och väldigt starka) sallader.
 
Som huvudrätt är det väldigt vanligt med olika kycklingrätter, ofta snabbstekta i en wokpanna – eller någon form av färsk fisk. I Thailand har man inte efterrätter på samma sätt som vi har – men det finns gott om godsaker att njuta av mellan måltiderna ändå. Thailändarna har ett samlingsnamn för sina småkakor, chips och liknande (sådant vi kan kalla snacks) – det heter här khanom. Khanom säljs på gator och torg av ivriga försäljare.
 
Att vara vegetarian i Thailand är ganska enkelt, eftersom landet är buddhistiskt så förstår de och accepterar vegetarianer. Men det kan vara svårt att matcha kockens uppfattning om vad som är vegetariskt med kundens uppfattning. Exempelvis använder thailändarna fisksås i samma utsträckning som kineserna använder soja, så risken är stor att få i sig fisksås utan att ens veta om det i en sallad eller sås. Thailändarna är oftast väldigt villiga att ändra på maträtterna så att de passar kunden bättre, så var inte rädd för att fråga. Huvuddelen av den thailändska maten lagas på beställning, så det är oftast inga problem att ändra på ingredienserna lite.
 
I Thailand ska man inte dricka kranvatten. Vatten som serveras på restaurang är oftast kokt, men var försiktig ändå. Flaskvatten är ett måste, men det är som tur var väldigt billigt och lätt att få tag på. I övrigt så är Thailand känt för sitt iste, och det är ett måste att prova på under en varm dag. Kaffe är lättillgängligt i landet, exempelvis har Starbucks nått hit – men det är fortfarande de inhemska märkena som brukar vara bäst. Den kända energidrycken Red Bull kommer faktiskt från Thailand – men här är drycken inte kolsyrad och den kommer i en liten brun flaska istället för burk. Den är dessutom mycket starkare.
 
Alkohol är dyrt om man jämför med mycket annat i landet, men fortfarande billigt. I Thailand måste man prova på den lokala ölen Singha, den är perfekt för en ljummen sommarkväll nere vid stranden. Lao är ett slags brännvin gjort på ris – det smakar mycket bättre än vad det luktar, och det gör sig bra i en drink.