Reser.se » Resmål » Asien » Thailand » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Thailand är en del av den halvö som utgör sydöstra Asien, och som sträcker sig ut i havet mot Indonesien. Landet har en liten kust till väster ut mot Andamansjön, ett bihav till Indonesiska Oceanen. Här ligger dem berömda turistorten Phuket. Huvuddelen av Thailands kust vetter mot en bukt, Thailandviken, och vid denna kusten ligger huvudstaden Bangkok. Thailand gränsar till en hel rad andra länder, Malaysia i syd, Kambodja i syd/sydost, Laos i nordost, Burma i väst/nordväst och de två kustremsorna mot havet.
 
Thailand är uppdelat i ett antal regioner som alla har sina egna politiska, geografiska och ekonomiska förutsättningar. Norra Thailand är bergigt, och här ligger också landets högsta punkt – Doi Inthanon på 2,565 meter över havet. Nordöstra Thailand utmärks av Khoratplatån. Mitten av landet är ganska platt, här ligger floddalen som tillhör Chao Phraya, som i sin tur rinner ut i Thailandviken. I söder smalnar landet av till en halvö, Malackahalvön – som i sin tur avslutas med Malaysia som sin sydligaste spets.
 
Mekongfloden och Chao Phraya är Thailands två livsnerver – Chao Phraya som rinner rakt igenom landet och Mekongfloden som rinner i öster. Här är mycket utav Thailands jordbruk och industri centrerad.
 
Klimatet i Thailand är varmt, året om. Det är alltid väldigt fuktigt i luften, men klimatet är väldigt behagligt. Dock kan temperaturen krypa ner på runt 10 grader och ibland lägre än så i de bergiga områdena i norra delen av landet under regnperioden. Det finns två monsunperioder, den första är mellan maj och september, och det är den varma och våta perioden. Mellan november och mars är den andra, som är torr med svalare temperaturer. Det är fortfarande sällan under 20 grader varmt och mycket behagligt.