Resmål » Asien » Maldiverna » Dykning

Dykning

För 65 miljoner år sedan, samma tid som de sista dinosaurierna levde, så var Maldiverna en stor vulkanisk bergskedja. När vulkanerna slocknade så började de sjunka ner i havet, väldigt långsamt. De sjönk så långsamt att koraller kunde växa på deras yttre delar – dessa koraller finns idag på upp till 2,000 meters djup. Med tanke på att koraller bara växer runt 2 mm per år så är detta väldigt imponerande. När så havsströmmarna eroderade de yttre kanterna på atollen så bildades kanaler. Dessa kanaler tillhör idag bland de finaste dykvattnen i hela världen.
 
Med en sikt på 50 meter på vissa ställen är Maldiverna resmålet för den som vill ägna sig åt fritidsdykning eller snorkling. Här finns gott om plankton vilket bidrar till att stora delar av den marina näringskedjan kommer hit för att äta – och för att beskådas av oss människor.
 
Bland den bästa dykningen är runt så kallade thilas – en slags undervattensklippa mitt i korallreven. De reser sig från botten av havet upp till ett djup av runt 10 meter. Det finns runt 700 fiskarter i Maldiverna, och helt nya upptäcks fortfarande då och då.
 
Under den Maldiviska sommaren, mellan december och april, är det normalt torrare väder. Denna period kallas the North East Monsoon, och då finns det perfekt sikt på den östra sidan av atollerna. Även om sikten blir något sämre på den västra sidan av atollerna under denna period, så ökar chansen att få se rockor och valhajar under denna tid. När så South West Monsoon inleds, Maldiviska vintern, så fokuseras dykningen mer på den västra sidan av öarna. Dykplatserna i den västra delen av övärlden har lägre temperaturer och bättre sikt, och det lockar hajarna i området att gå upp på lite grundare vatten.
 
Månaderna maj och november är övergångsperioder mellan de två säsongerna, och risken för stormiga förhållanden är något förhöjd. Även strömmarna kan vara lite oförutsägbara, så man måste vara mer försiktig under dessa månader. Det finns många vackra ställen att dyka på, ett väldigt välkänt ställe är Reethi Beach Island. Här finns fantastiska dykmöjligheter, och här är också modernt och miljömedvetet. Reethi Beach Island har varit öppet för turister sedan 1998, och det ligger i Baa-atollen. Här är relativt grunt, och starka strömmar har hjälpt till att skapa vackra kanaler att dyka i.