Resmål » Europa » Portugal » Lissabon

Lissabon

Med närmare 10 miljoner invånare hamnar Portugal i samma storleksordning som Sverige. Även våra huvudstäder följer samma liknelse då Lissabon är hem till ungefär en halv miljon invånare i innerstaden och cirka 2 miljoner i storstadsregionen. Men de flesta liknelser slutar här. Till skillnad från Stockholm som är byggd på öar är Lissabon byggd på kullar. Staden är rik på kultur, något som bevisades då Lissabon utnämndes till Europas kulturhuvudstad 1994, men har blivit svårt påverkad av ett flertal jordbävningar samt den berömda och omfattande branden så sent som år 1988. Mycket av denna kultur grundar sig, precis som hos många Europeiska städer, i Lissabons fantastiskt vidsträckta historia.
 
Staden grundades av romare före Kristus och har sedan fallit i händer hos araber, visigoter med mera. Lissabon upplevde en enorm ekonomisk och kulturell utveckling under storhetstiden på 1500-talet då Portugal erövrade en mängd kolonier runtom i världen, och där dess rikedom togs hem till Lissabon. Det går även att finna avsevärt många byggnader från 1800 talet på grund av restaurationer och återuppbyggnader från 1700 talets jordbävningar.
 
Landets längsta flod, Rio Tejo, korsar landet och löper genom staden innan den mynnar ut i Atlanten. Staden har en underbar blandning av gammalt och nytt. Lissabon hyser både ett flertal olika museum liksom 5 Universitet. Nya konstruktioner, exempelvis Vasco da Gama bron, samsas med äldre, som 25 april bron som är inte bara en av Europas längsta hängbroar men även en efterliknelse av Golden Gate bron i San Fransisco.
 
Precis som många latinska länder finns det två religioner. Den ena är katoliken och det finns ett flertal platser att utöva religionen på, barockkyrkor, Renässanskyrkan São Vicente de Fora eller Katedralen Sé Patriarcal. Den andra är fotbollen. Om du vill ta del av detta kan du bland annat besöka Estádio da Luz, hemmaarena för fotbollslaget Benfica, Sven-Göran Erikssons förra klubb som han ledde till flera titlar under 1980-talet.
 
Lissabon är alltså inte bara huvudstaden i Portugal, utan även hem till en varieté av upplevelser.
Hotell

Sök Hotell i Lissabon

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Lissabon just nu.

Karta över Lissabon

Bilder från Lissabon

Alla bilder från Lissabon

Charter till Lissabon

Resebyråer som säljer paketresor & charter till Lissabon.

Vädret i Lissabon

18 °C
Klart