Resml » Europa » Kroatien » Zagreb

Zagreb

Zagreb är Kroatiens huvudstad. Det är en världsstad med runt en miljon invånare, som ligger i den norra delen av landet. Arkitekturen i de äldre delarna av staden här påminner vagt om Wien, Prag och även Budapest. Staden grundade år 1094 av Ladislaus av Ungern, men det har bott människor här längre än så. De första bosättningarna tros ha funnits redan runt år 100 e. kr.
 
Zagreb har en egen flygplats och är dessutom väl förbundet med vägar och tågspår. Det finns otroligt mycket att se och göra i Zagreb, inte minst är den medeltida stadskärnan värd att nämnas. Det finns även fina museer med en hel del intressanta saker på utställning. Exempelvis det Arkeologiska Museet, med sina 400.000 objekt (allt ställs inte ut samtidigt, dock), är ett utmärkt besök att göra.
 
Mirogoj är den stora kyrkogården i Zagreb. Den öppnades år 1876, lite norrut från stadskärnan. Här finns gravar åt många av Kroatiens stora namn de senaste 100 åren.
 
Om slott och borgar fascinerar en bör man uppsöka Medvednica. Det är ett respektingivande berg som står och ser ner på Zagreb – här uppe ligger fästningen Medvedgrad, som ligger på den sydvästra delen av berget. Borgen tog 5 år att bygga, och det skedde mellan 1249 och 1254. Biskop Philippe av Zagreb var den som beordrade att bygget skulle ske. En utflykt till berget och borgen är ett måste, och speciellt under hösten är här häpnadsväckande vackert.
 
Alla som bor i Zagreb mer än ett par dagar borde skaffa Zagrebkortet – ett rabattkort som ger rabatter på restauranger och affärer och dessutom inkluderar gratis bussresor inom staden. Det kostar 90 Kuna, cirka 150 kronor, och det betalar sig definitivt efter ett par dagar.
Hotell

Sk Hotell i Zagreb

Karta ver Zagreb

Bilder frn Zagreb

Alla bilder frn Zagreb

Vdret i Zagreb

13 °C
Klart