Reser.se » Resmćl » Europa » Kroatien » SevĂ€rdheter

SevÀrdheter

Kroatien har otroligt mycket som Àr sevÀrt. MÄnga av de större stÀderna har ett historisk centrum med byggnader och monument som Àr typiska för tiden och regionen dÄ de byggdes. Kanske det mest kÀnda historiska centrat som ligger vid kusten Àr Dubrovnik, men det betyder inte att andra stÀders arkitektur inte Àr vÀrda att se. Zagreb har ett vÀldigt vackert och imponerande historiskt centrum som definitivt Àr ett mÄste om resan för en i nÀrheten av huvudstaden.
 
I östra delen av landet, i regionen Slavonija, ligger den regionala huvudstaden Osijek och Àven Vukovar. BÄda dessa stÀllen Àr vÀl vÀrda ett besök.
 
Det absolut bÀsta sÀttet att uppleva övÀrlden utanför Kroatiens kust Àr att segla dÀr. Det finns dussintals uthyrningsfirmor i Kroatien som hyr ut bÄtar, bÄde med och utan besÀttning. Det finns Àven möjlighet att boka Àventyrsresor, med spÀnnande namn som Huck Finn Adventures, Great Explorations och liknande. De innehÄller som regel vÀldigt mycket Àventyrsmoment, som kajakpaddling, terrÀngcykling, vandring och liknande.
 
Kroatien har Ă€ven börjat stiga i internationellt anseende som ett bra land att Ă„ka pĂ„ hĂ€lsoresa till. Speciellt tandlĂ€karna hĂ€r har gott rykte. Kroatien Ă€r det första landet i Europa som startade konceptet ”nudistsemester”. Det finns över 20 officiella nudistresorter i landet, och uppskattningsvis 15 % av alla turister i landet Ă€r nakenturister.
 
Ett av Kroatiens mest charmiga inslag Ă€r de sĂ„ kallade ”fyrtornssemestrarna”. Det som Ă€r sĂ„ speciellt med dem Ă€r att man hyr ett fyrtorn som ligger antingen mitt ute i havet, eller pĂ„ nĂ„gon ödslig bit kust. DĂ€r fĂ„r man vara helt ensam och bara slappna av – den perfekta avkopplingsresan!