Reser.se » Resmål » Europa » Kroatien » Sevärdheter

Sevärdheter

Kroatien har otroligt mycket som är sevärt. Många av de större städerna har ett historisk centrum med byggnader och monument som är typiska för tiden och regionen då de byggdes. Kanske det mest kända historiska centrat som ligger vid kusten är Dubrovnik, men det betyder inte att andra städers arkitektur inte är värda att se. Zagreb har ett väldigt vackert och imponerande historiskt centrum som definitivt är ett måste om resan för en i närheten av huvudstaden.
 
I östra delen av landet, i regionen Slavonija, ligger den regionala huvudstaden Osijek och även Vukovar. Båda dessa ställen är väl värda ett besök.
 
Det absolut bästa sättet att uppleva övärlden utanför Kroatiens kust är att segla där. Det finns dussintals uthyrningsfirmor i Kroatien som hyr ut båtar, både med och utan besättning. Det finns även möjlighet att boka äventyrsresor, med spännande namn som Huck Finn Adventures, Great Explorations och liknande. De innehåller som regel väldigt mycket äventyrsmoment, som kajakpaddling, terrängcykling, vandring och liknande.
 
Kroatien har även börjat stiga i internationellt anseende som ett bra land att åka på hälsoresa till. Speciellt tandläkarna här har gott rykte. Kroatien är det första landet i Europa som startade konceptet ”nudistsemester”. Det finns över 20 officiella nudistresorter i landet, och uppskattningsvis 15 % av alla turister i landet är nakenturister.
 
Ett av Kroatiens mest charmiga inslag är de så kallade ”fyrtornssemestrarna”. Det som är så speciellt med dem är att man hyr ett fyrtorn som ligger antingen mitt ute i havet, eller på någon ödslig bit kust. Där får man vara helt ensam och bara slappna av – den perfekta avkopplingsresan!