Resml » Europa » Kroatien » Pula

Pula

Pula kom till för 3,000 år sedan under Illyrernas tid. Sedan dess har många olika nationer och länder haft kontroll över staden, mestadels Italien och Venedig. Staden ligger i det nordvästra hörnet av landet. Pula är den största staden i regionen Istria, med cirka 90,000 invånare. Staden har en egen internationell flygplats som tjänar staden och slussar in mängder med turister varje år. Bussförbindelserna är mycket goda, det går att ta sig till och från Pula ganska lätt med hjälp av bussar som går över hela landet. Det finns en tågstation, och tågen går inte bara inom landet utan även till Slovenien. Man kan också åka båt i tre timmar för att komma till Venedig – detta är en trevlig och lärorik utflykt. Inom Pula är taxi ett bra val för att ta sig runt, det kostar inte överdrivet mycket.
 
Pula har blivit världskänd som resmål på grund av de många romerska byggnader som överlevt sedan romartiden. Här finns exempelvis en triumfbåge från första århundradet e. kr. och ett tempel tillägnat kejsar Augustus. För 20 Kuna (cirka 30 kronor) får man gå in och titta på den romerska arenan – en slags minivariant av Colosseum i Rom. Detta är en magnifik gammal romersk byggnad som räddats mer än en gång genom historien. Bland annat ville Venetianerna visa sin makt genom att riva den och ta hem stenarna till Venedig. En del stenar har faktiskt tagits från byggnaden för att bygga hus i Pula, men som tur är stoppades detta och byggnaden står där än idag.
 
En fantastisk resa att göra med utgång från Pula är att åka till Brijuni, en ögrupp som är känd för sin underbara skönhet. De är ett resmål i sig och dessutom en kroatisk nationalpark. Det är helt klart ett sevärt resmål!
Hotell

Sk Hotell i Pula

Karta ver Pula

Bilder frn Pula

Alla bilder frn Pula

Vdret i Pula

17 °C
Klart