Reser.se » Resmćl » Europa » Kroatien » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Det Àr vÀldigt svÄrt att definiera kroatisk mat, eftersom landet har sÄ olika regioner. Varje region har sina egna specialiteter. I de östra regionerna Àr den kryddiga korven kullen (kallas Àven kulenova seka) ett mÄste. En annan rÀtt Àr Cobanac, Àven kallad för herdestuvning, som Àr en blandning av mÄnga olika sorters kött blandat med massor av röd och kryddig paprika.
 
Vid kusten Àr tryffeldelikatesser populÀrt, och olika soppor och ostar. Ett hett tips nÀr man besöker kustregionerna Àr att leta upp restauranger som serverar lokalt fÄngad fisk och skaldjur, mycket fÀrskare Àn sÄ blir det knappast.
 
I centrala Kroatien (Zagreb m.m.) Àr strukli vÀldigt populÀrt. Strukli Àr pasta fylld med ost. Uppe i bergen Àr svamprÀtter ett mÄste, och Àven vilt och bÀr förekommer i mÄnga rÀtter dÀr.
 
Kroater ser som regel ner pĂ„ snabbmat, och det finns inte riktigt nĂ„gon representant pĂ„ den marknaden frĂ„n det kroatiska köket. Kroaterna Ă€r dĂ€remot vĂ€ldigt duktiga pĂ„ desserter. Strudla och pita Ă€r deras varianter av strudel och paj, respektive. De har en mycket vĂ€lsmakande grĂ€ddbakelse som de kallar kremsnite, den Ă€r otroligt populĂ€r. MĂ„nga kĂ€nnare sĂ€ger att Kroatien har vĂ€rldens finaste och bĂ€sta oliver – och det Ă€r inte alls svĂ„rt att se varför de sĂ€ger sĂ„. Är man i Kroatien sĂ„ mĂ„ste man prova deras oliver och olivoljor, vĂ€lj alltid ett inhemskt mĂ€rke.
 
Kroatien har mÄnga bra viner, men ett lite starkare val Àr rakija. Det Àr en slags konjak som kan produceras av druvor, plommon, fikon och/eller en rad andra liknande ingredienser. De mest populÀra ölsorterna heter Karlovacko, Ozujsko. Velebitsko och Tomislav pivo Àr ocksÄ populÀra val.