Reser.se » Resmål » Europa » Kroatien » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Det är väldigt svårt att definiera kroatisk mat, eftersom landet har så olika regioner. Varje region har sina egna specialiteter. I de östra regionerna är den kryddiga korven kullen (kallas även kulenova seka) ett måste. En annan rätt är Cobanac, även kallad för herdestuvning, som är en blandning av många olika sorters kött blandat med massor av röd och kryddig paprika.
 
Vid kusten är tryffeldelikatesser populärt, och olika soppor och ostar. Ett hett tips när man besöker kustregionerna är att leta upp restauranger som serverar lokalt fångad fisk och skaldjur, mycket färskare än så blir det knappast.
 
I centrala Kroatien (Zagreb m.m.) är strukli väldigt populärt. Strukli är pasta fylld med ost. Uppe i bergen är svamprätter ett måste, och även vilt och bär förekommer i många rätter där.
 
Kroater ser som regel ner på snabbmat, och det finns inte riktigt någon representant på den marknaden från det kroatiska köket. Kroaterna är däremot väldigt duktiga på desserter. Strudla och pita är deras varianter av strudel och paj, respektive. De har en mycket välsmakande gräddbakelse som de kallar kremsnite, den är otroligt populär. Många kännare säger att Kroatien har världens finaste och bästa oliver – och det är inte alls svårt att se varför de säger så. Är man i Kroatien så måste man prova deras oliver och olivoljor, välj alltid ett inhemskt märke.
 
Kroatien har många bra viner, men ett lite starkare val är rakija. Det är en slags konjak som kan produceras av druvor, plommon, fikon och/eller en rad andra liknande ingredienser. De mest populära ölsorterna heter Karlovacko, Ozujsko. Velebitsko och Tomislav pivo är också populära val.