Reser.se » Resmćl » Europa » Kroatien » Kommunikationer

Kommunikationer

Att ta sig till Kroatien gÄr lÀttast med flyg till nÄgon av de större stÀderna. Det finns Àven möjlighet att Äka tÄg frÄn ett grannland. VÀl inne i landet sÄ fungerar busstrafiken alldeles utmÀrkt. Bussarna Àr punktliga och ganska snabba. De Àr Àven rena och vÀldigt billiga. Det finns över ett halvdussin större bussbolag i Kroatien, sÄ det finns mycket att vÀlja pÄ.
 
TÄgtrafiken i Kroatien Àr verkligen pÄ uppgÄng, efter att lÀnge varit hopplöst omodern och dÄlig. Numera Àr tÄgen ett bra alternativ till buss, eftersom de erbjuder Ànnu högre komfort och inte kostar mycket mer Àn buss. I vissa fall, som lÄngstrÀckan mellan inlandet och kusten, sÄ Àr tÄg faktiskt billigare. De Àr ofta i tid och Àr rena och snabba. De gÄr till alla de större stÀderna, förutom Dubrovnik. Det bÀsta sÀttet att ta sig till Dubrovnik frÄn exempelvis Zagreb Àr att ta tÄget till Split och Äka buss resten av strÀckan. TÀnk pÄ att försöka köpa biljett pÄ stationen, eftersom det oftast inte sÀljs ombord. Vissa stationer Àr för smÄ för att sÀlja biljetter, och hoppar man pÄ dÀr sÄ fÄr man lösa biljett av konduktören. Detta kostar alltid ganska mycket mer, sÄ det lönar sig verkligen att planera!
 
Kroatien har en helt fantastisk övÀrld precis utanför kusten, och det absolut bÀsta sÀttet att ta sig hit frÄn fastlandet och Àven att ta sig mellan öarna Àr att hoppa pÄ en av de mÄnga fÀrjor som gÄr hÀr. Det Àr bekvÀmt och dessutom fÄr man se mycket av det vackra Adriatiska Havet pÄ resan, vilket bara kan rÀknas som bonus.
 
VÀgarna i landet Àr överlag bra, men smala och kurviga. HastighetsbegrÀnsningarna Àr lÄga, mellan 60 och 90 km/h Àven om lokalinvÄnarna inte alltid respekterar detta.