Reser.se » Resmål » Europa » Kroatien » Kommunikationer

Kommunikationer

Att ta sig till Kroatien går lättast med flyg till någon av de större städerna. Det finns även möjlighet att åka tåg från ett grannland. Väl inne i landet så fungerar busstrafiken alldeles utmärkt. Bussarna är punktliga och ganska snabba. De är även rena och väldigt billiga. Det finns över ett halvdussin större bussbolag i Kroatien, så det finns mycket att välja på.
 
Tågtrafiken i Kroatien är verkligen på uppgång, efter att länge varit hopplöst omodern och dålig. Numera är tågen ett bra alternativ till buss, eftersom de erbjuder ännu högre komfort och inte kostar mycket mer än buss. I vissa fall, som långsträckan mellan inlandet och kusten, så är tåg faktiskt billigare. De är ofta i tid och är rena och snabba. De går till alla de större städerna, förutom Dubrovnik. Det bästa sättet att ta sig till Dubrovnik från exempelvis Zagreb är att ta tåget till Split och åka buss resten av sträckan. Tänk på att försöka köpa biljett på stationen, eftersom det oftast inte säljs ombord. Vissa stationer är för små för att sälja biljetter, och hoppar man på där så får man lösa biljett av konduktören. Detta kostar alltid ganska mycket mer, så det lönar sig verkligen att planera!
 
Kroatien har en helt fantastisk övärld precis utanför kusten, och det absolut bästa sättet att ta sig hit från fastlandet och även att ta sig mellan öarna är att hoppa på en av de många färjor som går här. Det är bekvämt och dessutom får man se mycket av det vackra Adriatiska Havet på resan, vilket bara kan räknas som bonus.
 
Vägarna i landet är överlag bra, men smala och kurviga. Hastighetsbegränsningarna är låga, mellan 60 och 90 km/h även om lokalinvånarna inte alltid respekterar detta.