Reser.se » Resmćl » Europa » Kroatien » Historia

Historia

Kroatien har hyst mĂ€nniskor sedan urminnes tider. Arkeologerna har till och med hittat fynd frĂ„n neandertalare hĂ€r. Sedan dess har olika förhistoriska folkslag levt i omrĂ„det. LĂ„ngt, lĂ„ngt senare – Ă„r 9 e. kr. – blev landet en del av det romerska kejsardömet. NĂ€r romarriket föll ihop sĂ„ blev Kroatien invaderat av barbarstammarna, och romarnas stĂ€der blev helt förstörda. De flydde till olika strategiska punkter som var mer lĂ€ttförsvarade.
 
Den förste kroatiska kungen, Branimir, erkĂ€ndes av pĂ„ven redan Ă„r 879, men det var Tomislav som fick kroaterna i Dalmatien och Pannonien att gĂ„ samman till ett folk. Detta skedde Ă„r 925, och nu var Kroatien Ă€ntligen ett enat kungarike. TyvĂ€rr blev Ă€ttelinjen efter kungen inte sĂ„ lĂ„nglivad, och Ă„r 1091 var slĂ€kten i princip utdöd. Ladislaus I av Ungern, broder till den sista kroatiska drottningen (Jelena Lijepa), blev kung i Kroatien. Detta ledde till ett tioĂ„rigt krig, eftersom att adeln i Kroatien inte var nöjda med Ladislaus som kung. Det hela slutade med att den Ungerska hĂ€rskaren Coloman blev kung över de bĂ€gge rikena istĂ€llet. En union bildades mellan de tvĂ„ lĂ€nderna, som Kroatien försökte bryta sig ur genom att utse en egen kung. Detta skedde tvĂ„ gĂ„nger – 1293 och 1403 – men bĂ€gge gĂ„ngerna slog Ungern ner försöken och Ă„terinförde unionen.
 
År 1526 besegrade ottomanska styrkor ungrarna i slaget vid MohĂĄcs. De ockuperade sedan landet. Kroatien valde dĂ„ Ă€tten Habsburg som kungaĂ€tt i Kroatien, förutsatt att de gjorde allt i sin makt för att försvara sig mot ottomanerna. Ottomanernas krig i Europa varade i över 200 Ă„r, och Kroatien tappade ganska stora territorier till ottomanerna. Kroatien blev under en tid kĂ€nt som ”Resterna av resterna av det som en gĂ„ng var det vĂ€lkĂ€nda kungadömet Kroatien”.
 
År 1813 tog biskopen i Zagreb Maksimilijan Vrhovac initiativ till att Ă„teruppvĂ€cka Kroatien som nation. Han ville att landet skulle sĂ€rskilja sig frĂ„n sina grannar, speciellt Ungern, genom att införa ett eget sprĂ„k som standard och dessutom uppmuntra till utveckling inhemsk musik, konst och litteratur. Kroatien startade krig mot Ungern som svar pĂ„ den Ungerska revolutionen Ă„r 1848. Österrike, Ryssland och Kroatien gick dĂ„ samman och besegrade Ungern 1849.
 
NĂ€r det Ottomanska riket tappade kontrollen över Bosnien Hercegovina sĂ„ fick Kroatien tillbaka vissa delar av sina gamla landomrĂ„den Ă„r 1881. 1918, efter första vĂ€rldskrigets slut, gick sĂ„ Serbien, Kroatien och Slovenien ihop för att bilda Jugoslavien. År 1939 fick Kroatien tillbaka sin sjĂ€lvstĂ€ndighet, efter att i fyra Ă„r blivit förtryckta av kung Alexander av Jugoslavien, som hade förvandlat Jugoslavien till en diktatur. Freden blev dock kortlivad dĂ„ tyskarna invaderade Ă„r 1941. Kroatien var fortfarande en del av Jugoslavien, men de kĂ€mpade för att bli fria frĂ„n dem. År 1992 blev Kroatien Ă€ntligen erkĂ€nt av EU och FN som egen, fri nation.