Reser.se » Resmål » Europa » Kroatien » Historia

Historia

Kroatien har hyst människor sedan urminnes tider. Arkeologerna har till och med hittat fynd från neandertalare här. Sedan dess har olika förhistoriska folkslag levt i området. Långt, långt senare – år 9 e. kr. – blev landet en del av det romerska kejsardömet. När romarriket föll ihop så blev Kroatien invaderat av barbarstammarna, och romarnas städer blev helt förstörda. De flydde till olika strategiska punkter som var mer lättförsvarade.
 
Den förste kroatiska kungen, Branimir, erkändes av påven redan år 879, men det var Tomislav som fick kroaterna i Dalmatien och Pannonien att gå samman till ett folk. Detta skedde år 925, och nu var Kroatien äntligen ett enat kungarike. Tyvärr blev ättelinjen efter kungen inte så långlivad, och år 1091 var släkten i princip utdöd. Ladislaus I av Ungern, broder till den sista kroatiska drottningen (Jelena Lijepa), blev kung i Kroatien. Detta ledde till ett tioårigt krig, eftersom att adeln i Kroatien inte var nöjda med Ladislaus som kung. Det hela slutade med att den Ungerska härskaren Coloman blev kung över de bägge rikena istället. En union bildades mellan de två länderna, som Kroatien försökte bryta sig ur genom att utse en egen kung. Detta skedde två gånger – 1293 och 1403 – men bägge gångerna slog Ungern ner försöken och återinförde unionen.
 
År 1526 besegrade ottomanska styrkor ungrarna i slaget vid Mohács. De ockuperade sedan landet. Kroatien valde då ätten Habsburg som kungaätt i Kroatien, förutsatt att de gjorde allt i sin makt för att försvara sig mot ottomanerna. Ottomanernas krig i Europa varade i över 200 år, och Kroatien tappade ganska stora territorier till ottomanerna. Kroatien blev under en tid känt som ”Resterna av resterna av det som en gång var det välkända kungadömet Kroatien”.
 
År 1813 tog biskopen i Zagreb Maksimilijan Vrhovac initiativ till att återuppväcka Kroatien som nation. Han ville att landet skulle särskilja sig från sina grannar, speciellt Ungern, genom att införa ett eget språk som standard och dessutom uppmuntra till utveckling inhemsk musik, konst och litteratur. Kroatien startade krig mot Ungern som svar på den Ungerska revolutionen år 1848. Österrike, Ryssland och Kroatien gick då samman och besegrade Ungern 1849.
 
När det Ottomanska riket tappade kontrollen över Bosnien Hercegovina så fick Kroatien tillbaka vissa delar av sina gamla landområden år 1881. 1918, efter första världskrigets slut, gick så Serbien, Kroatien och Slovenien ihop för att bilda Jugoslavien. År 1939 fick Kroatien tillbaka sin självständighet, efter att i fyra år blivit förtryckta av kung Alexander av Jugoslavien, som hade förvandlat Jugoslavien till en diktatur. Freden blev dock kortlivad då tyskarna invaderade år 1941. Kroatien var fortfarande en del av Jugoslavien, men de kämpade för att bli fria från dem. År 1992 blev Kroatien äntligen erkänt av EU och FN som egen, fri nation.