Reser.se » Resmål » Europa » Kroatien » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Kroatien är ett ganska inklämt land, som gränsar mot Adriatiska havet i väst/sydväst, Slovenien i väst/nordväst, Ungern i norr/nordost, Serbien i öst och Bosnien Hercegovina i sydost. De har även en jätteliten gräns mot Montenegro, längst ner i sydöstra hörnet av landet. Landet är väldigt platt, förutom precis i mitten där det finns en hel del ganska höga berg. Bergskedjan kallas de Dineriska Alperna. Den högsta punkten heter Dinara och ligger på 1,830 meter över havet.
 
Det finns över ettusen öar utanför Kroatiens kust och de finns i alla storlekar, bland de största är Cres och Krk. Europas näst längsta flod, Donau, rinner genom landet i nordost.
 
Klimatet i Kroatien är väldigt omväxlande från region till region, inåt landet är klimatet kontinentalt och ute på öarna råder Medelhavsklimat. En del av öarna, som heter Palagruza ögruppen, har subtropiskt klimat. Istria, regionen som ligger i det nordvästra hörnet och som gränsar mot Slovenien, har ett tempererat klimat. Kroatien har överlag väldigt, väldigt varma somrar med temperaturer upp emot nästan 40 grader, och ganska kalla vintrar då temperaturen ibland kryper ner till mellan -5 och -10 grader.
 
Kroatien är ett väldigt skogigt land, med massiva urskogar som breder ut sig över landet. Speciellt i de Dineriska Alperna är det riktigt skogigt, i vissa regioner räknar man med att över 60 % av marken är skog. Därför kallas området för Kroatiens gröna lungor, eller ibland Kroatiens Schweiz.