Resmćl » Europa » Grekland » Karpathos

Karpathos

Karpathos Àr en medelstor ö belÀgen i södra delen av den grekiska övÀrlden, strax öster om Kreta. Karpathos Àr lÄngsmal med spets i nord och syd och har en area pÄ knappt 300 km2. Hit reser de flesta turistoperatörer och en anmÀrkningsvÀrd stor mÀngd av besökarna Àr Äterkommande.
 
De flesta stannar pÄ södra ön och strÀnderna Apela och Achata. Norra delen av ön nÄs med fördel av bÄt framför landsvÀgen med bil. Förklaring till detta Àr dÄ befolkningen Àr relativt lÄg, enbart 6 000 personer, och landskapet Àr ganska kargt och bergigt.
 
Karpathos har mycket historia att berÀtta och det som speglar nutidens utformning mest hÀrrör frÄn andra vÀrldskriget dÄ Karpathos blev befriat av amerikanska soldater och sedan dess mottagit investeringar frÄn USA. Detta har lett till att de turisttÀta orterna i syd, som exempelvis Pigadia, medan mindre och mer ödsliga orter i norr verkar i princip ha uteblivit frÄn moderna utvecklingar.
 
Ett exempel pÄ en sÄdan stad Àr lilla byn Olympos som stadigt greppar tag i sin kultur och lokala tradition. Andra sevÀrdheter Àn sÄ Àr inte direkt vÀrda att listas, utan mÄnga besökare fördriver tiden pÄ stranden eller genom att ta en bÄt till nÄgon av de nÀrliggande öarna som Nisida Saria och Kassos.
 
För de som dÀremot vill ut pÄ lÀngre resa och Àventyr kan ta sig till bÄde Rhodos och Kreta. Flygplatsen ligger pÄ sydspetsen pÄ ön och Àr lÀgligt för de som skall ta sig till olika delar av den vÀlbesökta södra delen av ön till platser som Foiniki, Diafani eller Pigadia.
Hotell

Sök Hotell i Karpathos

Karta över Karpathos

Bilder frćn Karpathos

Alla bilder frćn Karpathos

Vädret i Karpathos

29 °C
Klart