Resmål » Europa » Grekland » Karpathos

Karpathos

Karpathos är en medelstor ö belägen i södra delen av den grekiska övärlden, strax öster om Kreta. Karpathos är långsmal med spets i nord och syd och har en area på knappt 300 km2. Hit reser de flesta turistoperatörer och en anmärkningsvärd stor mängd av besökarna är återkommande.
 
De flesta stannar på södra ön och stränderna Apela och Achata. Norra delen av ön nås med fördel av båt framför landsvägen med bil. Förklaring till detta är då befolkningen är relativt låg, enbart 6 000 personer, och landskapet är ganska kargt och bergigt.
 
Karpathos har mycket historia att berätta och det som speglar nutidens utformning mest härrör från andra världskriget då Karpathos blev befriat av amerikanska soldater och sedan dess mottagit investeringar från USA. Detta har lett till att de turisttäta orterna i syd, som exempelvis Pigadia, medan mindre och mer ödsliga orter i norr verkar i princip ha uteblivit från moderna utvecklingar.
 
Ett exempel på en sådan stad är lilla byn Olympos som stadigt greppar tag i sin kultur och lokala tradition. Andra sevärdheter än så är inte direkt värda att listas, utan många besökare fördriver tiden på stranden eller genom att ta en båt till någon av de närliggande öarna som Nisida Saria och Kassos.
 
För de som däremot vill ut på längre resa och äventyr kan ta sig till både Rhodos och Kreta. Flygplatsen ligger på sydspetsen på ön och är lägligt för de som skall ta sig till olika delar av den välbesökta södra delen av ön till platser som Foiniki, Diafani eller Pigadia.
Hotell

Sök Hotell i Karpathos

Karta över Karpathos

Bilder från Karpathos

Alla bilder från Karpathos

Vädret i Karpathos

29 °C
Klart