Resmćl » Asien » Thailand » Full Moon Party

Full Moon Party

Full Moon Party Àr en gammal tradition som började i Thailand, frÄn början enbart pÄ Haad Rin, en strand pÄ ön Koh Phangan, men det har spritt sig Àven till andra stÀllen. Det hela började Är 1985 som ett sÀtt att tacka av en liten grupp pÄ 20-30 turister, och det gjordes pÄ ett litet trÀgolvsdisco inte lÄngt frÄn stranden. Ryktet spred sig och inom nÄgra Är hade det vuxit rejÀlt i popularitet. Idag Àr ett Full Moon Party en helt sanslös fest som varar hela natten, och det hÄlls en Full Moon Party just vid varje fullmÄne. Alla diskoteken och alla barerna, nattklubbarna och restaurangerna i omrÄdet runt festen hÄller öppet hela natten, och hela stranden kokar. Varje kvÀll dÄ det Àr fullmÄne kommer det hit allt mellan 20 000 och 30 000 turister som Àr med och festar hela natten lÄng under fullmÄnen.
 
Full Moon Party har blivit nĂ„got av en kultsymbol för Thailand, och dĂ„ speciellt Koh Phangan. PĂ„ partyt finns det sĂ„ mĂ„nga olika stĂ€llen att gĂ„ till, alla har sin egen charm och sin egen mĂ„lgrupp. Det finns stĂ€llen som spelar den vanliga dansmusiken som Ă„terfinns överallt, pĂ„ alla dansgolv vĂ€rlden över. Det finns de som spelar de mycket tyngre musik, och det finns avslappnade reggaestĂ€llen – det finns kort sagt allt! Det kostar ett par hundra baht att gĂ„ in (alltsĂ„ upp emot 50 kronor) men det Ă€r det vĂ€rt. Turister som bor pĂ„ hotell som ligger pĂ„ stranden fĂ„r gratis intrĂ€de, likasĂ„ ingĂ„r intrĂ€det med vissa bĂ„tbiljetter och dylikt.
 
NytÀnkande entreprenörer har försökt att introducera sÄdant som Half Moon Party och Black Moon Party, för att kunna fÄ ut lite mer ur konceptet. Dessa fester Àr ocksÄ vÀldigt bra, men de kan naturligtvis inte mÀta sig med det riktiga partyt. Flera andra öar och strandresorter har kopierat konceptet med Full Moon Parties frÄn Koh Phangan och Haad Rin-stranden, och de Àr ocksÄ definitivt vÀrda ett besök om man Àr i nÀrheten.