Resmål » Asien » Thailand » Full Moon Party

Full Moon Party

Full Moon Party är en gammal tradition som började i Thailand, från början enbart på Haad Rin, en strand på ön Koh Phangan, men det har spritt sig även till andra ställen. Det hela började år 1985 som ett sätt att tacka av en liten grupp på 20-30 turister, och det gjordes på ett litet trägolvsdisco inte långt från stranden. Ryktet spred sig och inom några år hade det vuxit rejält i popularitet. Idag är ett Full Moon Party en helt sanslös fest som varar hela natten, och det hålls en Full Moon Party just vid varje fullmåne. Alla diskoteken och alla barerna, nattklubbarna och restaurangerna i området runt festen håller öppet hela natten, och hela stranden kokar. Varje kväll då det är fullmåne kommer det hit allt mellan 20 000 och 30 000 turister som är med och festar hela natten lång under fullmånen.
 
Full Moon Party har blivit något av en kultsymbol för Thailand, och då speciellt Koh Phangan. På partyt finns det så många olika ställen att gå till, alla har sin egen charm och sin egen målgrupp. Det finns ställen som spelar den vanliga dansmusiken som återfinns överallt, på alla dansgolv världen över. Det finns de som spelar de mycket tyngre musik, och det finns avslappnade reggaeställen – det finns kort sagt allt! Det kostar ett par hundra baht att gå in (alltså upp emot 50 kronor) men det är det värt. Turister som bor på hotell som ligger på stranden får gratis inträde, likaså ingår inträdet med vissa båtbiljetter och dylikt.
 
Nytänkande entreprenörer har försökt att introducera sådant som Half Moon Party och Black Moon Party, för att kunna få ut lite mer ur konceptet. Dessa fester är också väldigt bra, men de kan naturligtvis inte mäta sig med det riktiga partyt. Flera andra öar och strandresorter har kopierat konceptet med Full Moon Parties från Koh Phangan och Haad Rin-stranden, och de är också definitivt värda ett besök om man är i närheten.