Resml » Afrika » Egypten » Luxor

Luxor

Luxor heter på arabiska gudaplats. Staden var under många århundraden Egyptens huvudstad och har haft stor betydelse för landets historia. Stadens höjdpunkt var kanske runt 1000 före Kristus, innan staden mer eller mindre begravdes av ökensanden.
 
Luxor som det ser ut idag började byggas på platsen av den antika staden som idag är under utgrävning. Det finns mycket att se i Luxor; det är inte bara ett Egyptens främsta turistmål, utan även att de mest populära i hela världen. Här kan man verkligen känna historien luften på ett sätt man kanske inte kan någon annanstans i världen.
 
Staden är uppdelad i två delar. Den östra och den västra. Den östra är stadens modernare delar och mitt i den moderna staden ligger Luxortemplet. Templet byggdes någon gång runt 1 300 år före Kristus och flera faraoner påverkade processen. Här finns flera vackra statyer av bland andra Thutankamun. Templet är vackert och på insidan är det rikligt utsmyckat med hieroglyfer och bilder på väggarna. Taket bärs upp av enorma pelare.
 
Från templet leder en passage, till ett av Luxors andra tempel, som är smyckad med bagghuvuden och sfinxer som har sitt ursprung från 300-talet före Kristus. Det andra templet heter Karnak och ligger knappt två kilometer från Luxors centrum.
 
Luxor med dessa tempel är den plats i Egypten som drar näst flest besökare efter pyramiderna, vilket inte är så konstigt med tanke på all den historia som finns i stadens byggnader. Det finns även fler storslagna tempel och om man vill vara säker på att inte missa något kan det vara smart att köpa en guidebok.
 
På den västra sidan av Nilen ligger stadens äldre delar och ytterligare en mängd sevärdheter. Här finns gamla utgrävningar som är fantastiska att se. Den mest berömda av sevärdheterna är Konungarnas dal som är ett område där de egyptiska kungarna och de mäktiga aristokraterna begravdes i sina utsmyckade gravar.
Hotell

Sk Hotell i Luxor

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Luxor just nu.

Karta ver Luxor

Bilder frn Luxor

Alla bilder frn Luxor

Charter till Luxor

Resebyrer som sljer paketresor & charter till Luxor.

Vdret i Luxor

38 °C
Delvis molnigt