Resml » Afrika » Egypten » Kryssning på Nilen

Kryssning på Nilen

Nilen är en av världens två längsta floder tillsammans med Amazonas. Beroende på hur man räknar vinner antingen den ena eller den andra. Nilen är även floden som är hela Egyptens färskvattenkälla och en livsviktig del för att man kunna bo i landet.
 
Många turister väljer idag att uppleva Egypten från just Nilen. Från många av städerna och byarna längs floden arrangeras det kryssningar i olika stora båtar med olika lyxighet. Det finns alltifrån stora lyxkryssare, liknande de svenska finlandsfärjorna med pooler och tennisbanor, till vad som närmast är flottliknande båtar. Men vanligast är kanske de egyptiska segelbåtarna, fellucker, där upp till åtta personer får plats. Men det är inte bara båttypen som varierar, även längden på kryssningen kan variera från ett dygn till flera veckor. Under de längre kryssningarna brukar båten stanna och låta gästerna gå i land för utflykter till Egyptens olika kända sevärdheter och attraktioner. De långa turerna går oftast mellan Luxor och Aswan.
 
Att kryssa på Nilen kan vara ett bra sätt att uppleva många olika delar av Egypten och lära sig om de människorna som bor intill den livsgivande floden. Det är även fantastiskt vackert längs Nilen och på många ställen når öknen ända fram till vattenkanten. På de stora båtarna får man även ofta lära känna personer från andra kulturer då det vimlar av amerikaner, japaner och diverse andra turister.