Resmål » Afrika » Egypten » Egyptiska museet

Egyptiska museet

Det fantastiska museet i Kairo sägs vara ett av världens mest spännande och en dröm för den som är intresserad av Egyptens historia. Med sina 120 000 föremål finns här mycket att se på. Här finns bland annat skatter från Tutankhamuns grav. Det sägs även att i källaren ska de bevara ytterligare 40 000 föremål.
 
Känslan man får när man kommer in i museet är en av svunna tider. Museet grundades av den egyptiska regeringen år 1858. Stor del i insamlingen hade Auguste Mariette som även grävde ur många av de stora templen i södra Egypten och begravdes själv på museiområdet. Främst byggdes det för att få slut på plundringen av platser av arkeologiskt värde, men även för att ställa ut konstföremål som tillhörde staten.
 
Byggnaden ligger nu i norra änden av Tahrirtorget i Kairo. Det byggs dock ett nytt museum vid pyramiderna i Giza. Detta storslagna museum ska överta dagens urvuxna byggnads föremål och göras ännu större. Går allt enligt plan så ska det nya besöksmålet stå klart år 2015.
 
Här inne kan du spendera hur lång tid som helst, men på ungefär tre timmar hinner du se utställningarna om Tutankhamun, hans berömda guldmask och några andra höjdpunkter. Andra artefakter som kan ses på plats är fyra enorma förgyllda lådor som passar i varandra, troner och en kunglig toalettsits.
 
Särskilt värdefullt att se är förutom de självklara Tutankhamungallerierna även Amarnagallerierna, de viktigaste artefakterna från Gamla, Mellersta och Nya kungariken, samt Mumiekammaren.