Resmål » Afrika » Egypten » Bibliotheca Alexandrina

Bibliotheca Alexandrina

300 år f.Kr. var biblioteket i Alexandria dåtidens största och fortsatte vara så flera hundra år framåt. Det gamla biblioteket var även starkt knutet till forskning och då främst till forskningsinstitutionen Museion. Efter flertalet bränder och annan förstörelse uppfördes på samma plats år 2003 ett nytt ”Bibliotheca Alexandrina”, som även det har samarbete med forskning. Detta nya enastående bibliotek finansierades bland annat av Egyptens regering och UNESCO, men även genom internationella donationer.
 
Idag innehåller byggnaden mycket intressant förutom de miljoner böcker som finns bevarade här. Här finns fyra museer som visar upp historien om antikviteter, manuskript, Sadat (en före detta egyptisk president som blev mördad) och även vetenskapshistoria. I Bibliotheca finns även ett planetarium och det populära ALEXploratorium där barn kan lära sig om vetenskap.
 
Vill du se på den prisvinnande panoramabion som innefattar hela 9 filmdukar så kan lära dig om Egyptens 5000-åriga historia och ända fram till nutid. Här kan presentatören klicka på en del som sedan kan ses detaljrik som aldrig förr.
 
Annan nyskapande teknik som finns i huset är VISTA, vilket är en virtuell verklighet där forskarna kan stiga in i en 3D-värld. Detta gör att forskarna kan simulera naturliga eller människokonstruerade systems beteende, istället för att bara iaktta dem.
 
Bibliotheca är också hem för åtta akademiska forskningscenter och nio permanenta utställningar som bland annat innefattar tryckkonstens historia och arabisk kalligrafi. Här återfinns också fyra konstgallerier och ett konferenscenter. Kort och gott finns här mycket intressant och är värt ett besök, vare sig man är barn eller vuxen.