Resmål » Afrika » Egypten » Alexandria

Alexandria

Den antika staden Alexandria ligger bara 225 kilometer från Kairo, men känns till skillnad från Kairos arabiska känsla mer som en Medelhavsstad. Alexandria, som är Egyptens näst största stad, är känd som ”Medelhavets pärla” och besökaren kommer att förstå varför.
 
Staden grundades på och blev huvudstaden i det då grekisk-romerska Egypten. Alexandria växte upp till ett stort lärocenter på den tiden och blev också hem till drottning Kleopatra och hennes Marc Anthony. Huvudstad fick Alexandria kalla sig i ungefär 1000 år innan Kairo övertog den rollen.
 
Tiderna förändrades dock och Alexandria minskade i omfång. När kejsar Napoleon kom dit var staden inte större än en liten fiskeby. In på 1800-talet förändrades stadens status och blev till ett centrum för handel och sjöfart. Många av dagens invånare försörjer sig fortfarande på detta och Alexandrias hamn har hand om ungefär 80 % av Egyptens totala export och import.
 
Alexandrias läge och aktiviteten i området gjorde att människor från flera andra länder bosatte sig här och påverkade kulturen, vilket har gjort staden till vad den är idag. Den internationella atmosfären är något särskilt och bör upplevas.
 
Den gamla delen av Alexandria har förändrats lite. Där ett av världens sju underverk, fyren Pharos, tidigare stod finner vi nu Fort Qaitbay som byggdes på 1400-talet. Idag är fortet sjöfartsmuseum. Något mer du bör se i Alexandria är Catacomberna, som är Egyptens största och mest kända romerska begravningsplats. Här ses prov på unik grek-romersk och egyptisk arkitektur och dekoration. I Suq distriktet bodde många av stadens judiska invånare, vilka de flesta har flyttat till Israel. I detta område kan man även se delar av El-Shoubagi Moskén som grundades 1757.
 
Vill man se hur vardagslivet ser ut idag kan man ta en promenad längs Mahmudiyakanalen och bland annat utforska Antonius Trädgårdar där den grekiska poeten Callimachus levde och där Syriens kung stoppades i sitt försök att inta staden. Här finns också en zoologisk trädgård och det naturhistoriska museet.
 
Vackra trädgårdar finns också vid Mantazha Palatset som förr var kung Farouks boende, men som nu har blivit till ett lyxhotell precis vid den vackra stranden.
 
Idag lever staden förutom på sjöfart och handel även på turismen och det är en välkänd badort och turiststad. Alexandria har även många sevärdheter att bjuda på, som exempelvis det världsarvsrankade biblioteket. Det var på antiken det största biblioteket i världen men har efter flera bränder byggts om och är nu en intressant byggnad med den senaste tekniken och innehåller värdefull historia.
 
Stadens centrum är torget Maydan Zaghul. De flesta sevärdheterna finner du dock vid Kornichen som följer stranden i cirka 25 kilometer.
Hotell

Sök Hotell i Alexandria

Karta över Alexandria

Bilder från Alexandria

Alla bilder från Alexandria

Vädret i Alexandria

25 °C
Klart