Resmćl » Afrika » Egypten » Alexandria

Alexandria

Den antika staden Alexandria ligger bara 225 kilometer frĂ„n Kairo, men kĂ€nns till skillnad frĂ„n Kairos arabiska kĂ€nsla mer som en Medelhavsstad. Alexandria, som Ă€r Egyptens nĂ€st största stad, Ă€r kĂ€nd som ”Medelhavets pĂ€rla” och besökaren kommer att förstĂ„ varför.
 
Staden grundades pÄ och blev huvudstaden i det dÄ grekisk-romerska Egypten. Alexandria vÀxte upp till ett stort lÀrocenter pÄ den tiden och blev ocksÄ hem till drottning Kleopatra och hennes Marc Anthony. Huvudstad fick Alexandria kalla sig i ungefÀr 1000 Är innan Kairo övertog den rollen.
 
Tiderna förÀndrades dock och Alexandria minskade i omfÄng. NÀr kejsar Napoleon kom dit var staden inte större Àn en liten fiskeby. In pÄ 1800-talet förÀndrades stadens status och blev till ett centrum för handel och sjöfart. MÄnga av dagens invÄnare försörjer sig fortfarande pÄ detta och Alexandrias hamn har hand om ungefÀr 80 % av Egyptens totala export och import.
 
Alexandrias lÀge och aktiviteten i omrÄdet gjorde att mÀnniskor frÄn flera andra lÀnder bosatte sig hÀr och pÄverkade kulturen, vilket har gjort staden till vad den Àr idag. Den internationella atmosfÀren Àr nÄgot sÀrskilt och bör upplevas.
 
Den gamla delen av Alexandria har förÀndrats lite. DÀr ett av vÀrldens sju underverk, fyren Pharos, tidigare stod finner vi nu Fort Qaitbay som byggdes pÄ 1400-talet. Idag Àr fortet sjöfartsmuseum. NÄgot mer du bör se i Alexandria Àr Catacomberna, som Àr Egyptens största och mest kÀnda romerska begravningsplats. HÀr ses prov pÄ unik grek-romersk och egyptisk arkitektur och dekoration. I Suq distriktet bodde mÄnga av stadens judiska invÄnare, vilka de flesta har flyttat till Israel. I detta omrÄde kan man Àven se delar av El-Shoubagi Moskén som grundades 1757.
 
Vill man se hur vardagslivet ser ut idag kan man ta en promenad lÀngs Mahmudiyakanalen och bland annat utforska Antonius TrÀdgÄrdar dÀr den grekiska poeten Callimachus levde och dÀr Syriens kung stoppades i sitt försök att inta staden. HÀr finns ocksÄ en zoologisk trÀdgÄrd och det naturhistoriska museet.
 
Vackra trÀdgÄrdar finns ocksÄ vid Mantazha Palatset som förr var kung Farouks boende, men som nu har blivit till ett lyxhotell precis vid den vackra stranden.
 
Idag lever staden förutom pÄ sjöfart och handel Àven pÄ turismen och det Àr en vÀlkÀnd badort och turiststad. Alexandria har Àven mÄnga sevÀrdheter att bjuda pÄ, som exempelvis det vÀrldsarvsrankade biblioteket. Det var pÄ antiken det största biblioteket i vÀrlden men har efter flera brÀnder byggts om och Àr nu en intressant byggnad med den senaste tekniken och innehÄller vÀrdefull historia.
 
Stadens centrum Àr torget Maydan Zaghul. De flesta sevÀrdheterna finner du dock vid Kornichen som följer stranden i cirka 25 kilometer.
Hotell

Sök Hotell i Alexandria

Karta över Alexandria

Bilder frćn Alexandria

Alla bilder frćn Alexandria

Vädret i Alexandria

25 °C
Klart